GRATIS FRAGT
Ved køb over 499,-
1 til 2 dages levering
30 dages returret
KUNDESERVICE
Tirsdag og Torsdag Kl: 11:00-13:00
28 20 00 23 / info@boernibalance.dk

Strækvikler

Hvad er en strækvilke?

En strækvikle er et langt stykke stof - ofte blødt jersey stof, som kan give sig. Nogle indeholder elastan som gør stoffet meget elastisk og giver det evnen til at trække sig tilbage og også holde strækket, selvom baby sidder i viklen i mange timer. Modsat fastvikler, skal du ikke finde størrelser på en strækvikle. Begge forældre kan derfor bruge den samme strækvikle, selvom I er forskellige størrelser.

Strækvikler er specielt gode til nyfødte og præmature børn, da det er den type bæreredskab der bedst simulerer livet i livmoderen. Du kan læse mere om strækviklerne, og få svar på mange af dine spørgsmål i bunden af siden.

Kan man bruge en strækvikle til en nyfødt?

JA! En strækvikle er faktisk det perfekte bæreredskab til din nyfødte baby. Den bliver bundet så stramt om dig og dit barn, at barnet nærmest bliver "suget" til kroppen. Den tætte kontakt har et utal af fordele, og forskning viser at det blandt andet giver barnet en bedre og mere rolig søvn - og gør også baby mere rolig og observant i sine vågne timer. Forskning viser også, at den fysiske kontakt er med til at stimulere hele barnets udvikling.

 

Hvordan bruger man en strækvikle?

En af strækviklens fordele, er at du binder den først og derefter placerer baby i den. Det gør det nemlig muligt for dig at øve dig nogle gange først. Det er en god idé da du gerne skal føle dig sikker når du sætter barnet i. Husk at barnet aflæser dit ansigtsudtryk og kan mærke hvis du er meget usikker. Derfor er det også et smart tip, at sørge for en glad, frisk og mæt baby, de første par gange du prøver strækviklen. Så finder de sig nemlig i lidt mere, og du er samtidig mere rolig når barnet er det.

Hvis du oplever at du skal støtte dit barn med hånden, er der stor sandsynlighed for, at du ikke har fået strammet strækviklen godt nok. Som alt andet i livet kræver det øvelse, så giv ikke op selvom det kan drille lidt i starten.

Det kan være svært at give den perfekte nakkestøtte i en strækvikle - men du kan bruge siderne som hovedstøtte, eller du kan bruge en sammenrullet stofble som ekstra støtte.

Strækviklen skærmer meget for babys udsyn - og det er godt i de første par måneder, fordi det eneste han/hun er interesseret i her er dig, og dit ansigt. Når barnet bliver ældre og vil følge med i verden, kan du opleve at det bliver "sur" på strækviklen, fordi han/hun ikke kan følge med i omverdenen. På dette tidspunkt kan det være en god ide at overveje et andet bæreredskab – f.eks. en fastvikle hvor der er mulighed for at lave mange flere forskellige bærestillinger.

 

Hvordan skal baby placeres i strækviklen?

Strækviklen bindes inden du placerer dit barn i den. Dette gør den til en god begyndervikle, da du også kan øve dig i at binde den, uden dit barn.

Strækviklen bør KUN anvendes i oprejst frø position. Dvs. mave mod mave med babys knæ placeret godt over numsehøjde. På den måde belastes hverken ryg eller hofter.

Du kan også bruge den, hvor barnet ligger ned - også kaldet ammestilling. Denne stilling er dog bedst kun at bruge til amning. Når baby ligger ned i en strækvikle, vil hagen blive presset ned mod brystet hvilket kan besvære barnets vejrtrækning når der ikke ammes.

Strækviklen bør ikke bruges til rygbæring da det yderste lag stof kan kravle ned - hvilket man ikke opdager ved rygbæring, og risikoen for at baby falder ud vil være til stede.

Nogle producenter foreskriver at strækviklen kan bruges helt op til, at barnet vejer 14-15-16 kg. Dog kan en strækvikle giver sig lidt, og det vil være svært at holde barnets vægt tæt på dig, hvis det vejer meget. Det vil blive tungt for dig som bærer, og du vil måske føle, at viklen ikke støtter dit barn nok, og at du skal give ekstra støtte med en hånd på dit barn. Anbefalingen herfra er derfor at du går over til f.eks. en fastvikle eller vikletai, når barnets vægt har rundet de 8-10 kg.

 

Hvor længe må jeg bærer mit barn i en strækvikle?

I en strækvikle er dit barn så tæt på din krop - og også placeret så højt (helt oppe ved brystet), at tyngdepunktet bliver flyttet helt ind på dig selv, hvilket gør det meget let at bære i en strækvikle. Vægten er desuden godt fordelt over hele ryggen, hvilket betyder at du kan bære i timer uden at få ondt. Dog er det vigtigt at lytte til din egen krop, da du kan blive hurtigere træt f.eks hvis du lige har født.

At bære dit barn i en strækvikle er en god og blid måde at genoptræne din stabilitet i kroppen. Du må altså bære dit barn så længe du orker - barnet tager heller ikke tage skade, af at blive båret i en strækvikle i mange timer, da den måde barnet sidder i strækviklen, gør at hverken hofter eller rygsøjle belastes.

 

Kan man bruge strækvikle efter kejsersnit?

Du kan sagtens bære dit barn i en strækvikle efter kejsersnit. Hvis du synes det er ubehageligt at binde ovenpå arret, kan du altid binde enderne lidt højere oppe. Som nævnt ovenfor, er babybæring med en strækvikle en blid og god måde at genoptræne kroppen på, efter en graviditet. Hvis du lige har fået kejsersnit, så pas på at stoffet ikke gnider henover arret og arret bliver irriteret.

 

Ny vs. Brugt strækvikle

Når du vælger en strækvikle til din baby er det bedst at kigge efter en ny, eller en der er meget lidt brugt. En gammel og brugt strækvikle kan have mistet strækket i stoffet og du vil få svært ved at binde den korrekt.

Vi bruger cookies hos Børn i balance, for at give dig en bedre brugeroplevelse. Læs mere

Shop videre Gå til kurven
Vi bruger cookies hos Børn i balance, for at give dig en bedre brugeroplevelse. Læs mere