En fastvikle kan bruges fra dit barn bliver født og indtil du ikke ønsker at bære dit barn i viklen mere. Grundet fastheden i viklen giver den en god støtte både til dig og barnet og er derfor også god til præmature babyer.
Om du sidder og kigger efter din allerførste fastvikle, eller allerede er bruger af dem, så kan du finde det du mangler her. Vi har et stort udvalg af fastvikler i mange flotte designs og størrelser.
Nederst på siden kan du finde svar på dine spørgsmål om fastvikler, samt en hjælp til at vælge den rigtige størrelse.
En fastvikle er et langt stykke vævet stof på 2-6,5 meter. Den kan være vævet i hånden eller på maskine. Den er fast både i længden og bredden men kan give sig diagonalt. Materialet i viklen kan variere, ligesom at længde og bredde kan variere.
Er du nervøs for at det er besværligt at bruge en fastvikle? Det er det ikke - det kræver øvelse i starten, at lære at stramme stoffet de rigtige steder, men så snart du har det i fingrene, så vil du elske - og aldrig undvære én! Fastvikler giver nemlig virkelig mange muligheder for bærestillinger - du kan bære på maven, ryggen og hoften og med både 1, 2 eller 3 lag stof uden på barnet. Flere lag stof kan give mere støtte til tungere børn.
Fastvikler kommer i 7 størrelser - faktisk 9, men størrelse 1 og 9 er meget sjældne. Herunder kan du se størrelserne og deres tilhørende ca. længde. Det kan variere lidt fra producent til producent, så kig på de enkelte vikler, hvor den præcise længde står. Og husk - når du køber din fastvikle så er den ikke vasket! Derfor er den lidt længere end den skal være, så der er "plads til krymp" ved vask.
Størrelse 1: 2 - 2,2 meter (sjælden)
Størrelse 2: 2,5 - 2,7 meter
Størrelse 3: 3,1 - 3,3 meter
Størrelse 4: 3,5 - 3,7 meter
Størrelse 5: 4,2 - 4,3 meter
Størrelse 6: 4,6 - 4,7 meter
Størrelse 7: 5,1 - 5,2 meter
Størrelse 8: 5,5 - 6 meter
Størrelse 9: 6,3 - 6,5 meter (sjælden)
Når du skal købe din første fastvikle, er det altid en god idé at starte med en i din basisstørrelse. Din basisstørrelse er den størrelse (eller længde) som du skal bruge for at binde en FWCC - Front Wrap Cross Carry. Det er en binding, hvor du bærer barnet på maven i en "lomme".
Det er altid en god idé at starte med en fastvikle i din basisstørrelse. De fleste bruger en basis størrelse 6. Dog kan en størrelse 5 bruges som basis, hvis du bruger størrelse 34-36 i tøj. Er du derimod størrelse 44-46 i tøj skal du vælge en basis størrelse 7.
En fastvikle i basisstørrelsen kan bruges til at lave alle bindinger. Efterhånden som du føler dig tilpas i bindingerne kan du supplere din basisvikle med en kortere.
Skal du bære tvillinger, eller bare 2 børn på samme tid, så vælg en fastvikle der er én størrelse større end din basis størrelse.
Det kan virke overflødigt at have så mange forskellige størrelser vikler, når nu basisstørrelsen kan bruges til det meste. Mange bruger de kortere vikler til mange rygbæringer, da man ellers kan stå med lange haler i overskud som ikke bliver brugt. Det kan også være rart med en kort fastvikle, til de dage hvor du skal vikle på en våd parkeringsplads - så slipper du for at halerne rammer jorden.
Men man kan sagtens lave rygbæring med sin basis størrelse, så vent med at købe en kort vikle, før du er fortrolig med rygbæring – og i det hele taget fortrolig med fastviklen.
Når du leder efter en fastvikle, vil du opdage at, der ofte nævnes viklens GSM eller g/m2. Det er en vigtig oplysning om din nye vikle og siger noget om tykkelsen af stoffet og vægten af viklen, og giver et preg om bæreevnen - altså hvor tung en baby du kan bære i viklen. Alle fastvikler er testet til langt over 100 kg, så du skal ikke være nervøs for at den pludselig knækker, hvis dit barn bliver for tungt - men hvis du har en fastvikle med lav GSM vil du muligvis opdage, at barnets vægt på et tidspunkt trækker for meget i stoffet, og det bliver ekstra tungt for dig, fordi stoffet giver sig.
Det kunne lyde som en god ide, blot at købe en fastvikle fra start med høj GSM, men det er ikke altid løsningen, da de ofte er tykkere og lidt sværere at binde korrekt. Det er som regel ikke en begynder-fastvikle, hvis den har høj GSM. En god begynder fastvikle har et GSM på 225-25.
Når du skal vælge en vikle til din nyfødte, så er det en god idé at vælge en blød vikle - ikke for tyk. Der er heldigvis masser at vælge imellem.
Gode mærker til nyfødte er blandt andet Didymos og LittleFrog - de er allesammen super bløde og nemme at bruge, og perfekt til nyfødte.
Fastvikler kan få'es i mange forskellige materialer, bambus, silke, uld og 100% bomuld er som regel rigtig bløde og gode til nyfødte.
Hør og hamp kan være mere stride i det og skal gåes meget til før de bliver bløde.
Hvis du stadig har spørgsmål omkring valg af fastvikle er du velkommen til at sende det til os på mail. Vi har en slyngevejleder tilknyttet som kan svare på dine spørgsmål.